Eurodoc konferencija 2013 Lisabon – Press Release

 EURODOC’13 KONFERENCIJA

Međunarodna konferencija i godišnja skupština  ,, Najveći evropski društveni izazovi : uloga istraživača u ranoj fazi istraživanja“, Lisabon Portugalija

Uslovi rada mladih istraživača , njihova budućnost i uloga naučnog istraživanja u društvu bile su glavne teme debate na EURODOC’13 konferenciji koja je održana u Fundacao Caloust Gulbenkian , Lisabon , Portugalija , 4. i 5. aprila , gde je bilo više od 300 učesnika iz skoro svih zemalja Evrope.

Konferenciju su organizovali EURODOC (European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers) i portugalsko udruženje mladih istraživača ABIC (Associacao Des Bolseiros de Investigacao cientifica ) , sa temom “ Najveći evropski društveni izazovi: uloga istraživača u ranoj fazi istraživanja” . Konferenciju su otvorili Slobodan Radičev, predsednik EURODOC’a, i Andre Janeco , predsednik ABIC-a.

Članovi EURODOC-a (35 nacionalne asocijacije doktora nauka i mladih istraživača iz 34 zemalja Evropske unije i Saveta Evrope) istakli su tešku ekonomsku situaciju u Evropi i probleme koji proizlaze iz toga, kao najveće izazove sa kojima istraživači na početku karijere moraju da se suoče. Slobodan Radičev je naglasio da moramo da se borimo za prava mladih istraživača i njihovu ulogu ne samo unutar istraživačkih institucija nego i izvan njih i da niko drugi neće uraditi taj posao za nas. Dodao je i to da smo mi (mladi istraživači – doktoranti) ti koji treba da preuzmu odgovornost i damo svoj maksimum da bi Evropa i evropsko društavo  bilo bolje mesto za istraživanje i život današnjih i budućih generacija. Andre Janeco dodao je da je ova konferencija održana po prvi put u Portugalu, “zemlji sa koja se trenutno suočava sa velikim teškoćama u istraživanjima, ali i lošim ekonomskim, socijalnimi radnim uslovima”. On je izrazio nadu da mladi naučnici mogu osnažiti viziju o pravdi i solidarnosti u Evropi.

EURODOC’13 je na osnovu ovih tema održao četiri plenarne sesije sa uglednim predavačima koji su došči iz različitih evropskih i nacionalnih organizacija.

Teme su bile:

  • Plenarna sesija I : EU 2020 Okvirni programi za istraživanje i održive inovacije
  • Plenarna sesija II : Stasavanje u zdravoj životnoj sredini : Novi trendovi u istraživanja
  • Plenarna sesija III : Rad i istraživanja u okviru održivog društva
  • Plenarna sesija IV : Nauka , komunikacije i socijalne promene.

Povratne informacije od učesnika bile su vrlo pozitivane. Jedna od istaknutih tema je odnos izmedju strategije Evropa 2020 i evropskog okvira finansiranja naučnih istraživanja Horizon 2020 i praktičnih predmeta koji otkrivaju društvene izazove odgovoriti istraživača. ,,Svidelo mi se jako, što je u toku prvog dana fokus bio na teorijskim i političkim pitanjima , a tokom drugog dana na društvenim aspektima našeg svakodnevnog rada kao istraživača“, objasnio nam je Katarina Costeira , doktorant iz Portugala.

Raznolikost tema je pohvaljena od strane učesnika . “Pozvali su dosta govornika sa velikom reputacijom iz različitih oblasti ” , rekao je doktorant predstavnik Belgije. “U ovom slučaju mi smo imali priliku da razgovaraju o različitim temama . Sve ovo donosi dodatnu vrednost konferencije” , dodao je član iz Makedonije. Teško finansijsko stanje pojedinih zemalja je bilo je tema tokom drugog dana konferencije. “Otkrivanje problema sa kojima mladi istraživači moraju da žive treba da bude jedan od prioriteta Evropska unija” , rekao je jedan grčki istraživač. “Ovaj događaj treba da se desi češće” , zaključio je francuski istraživač .

GODIŠNJA SKUPŠTINA EURODOCa

Na godišnjoj skupštini EURODOCa , koja je održana 6-7 aprila 2013. Izabrano je novo rukovodstvo organicaije. Slobodan Radičev ( Srbija ) je reizabran za predsednika EURODOC-a, a članovi predsedništva su još: Kristina Majsec (potpredsednik – Hrvatska), John Peacock (Sekretar – Belgija), Patrick Tuijp (blagajnik – Holandija), Jovana Shopovski (Makedonija), Marcin Stirna (Poljska) i Ivo Neto (Portugal).

U narednoj godini, novoizabrano predsedništvo ima misiju da ojača pozicije EURODOC-a kao jednog od bitnih aktera u evropskom prostoru visokog obrazovanja i istraživanja; promovisanje statusa doktoranata kao mladih istraživača sa ugovorom o radu u cilju poboljšanja njihovih socijalnih uslova; jačanje komunikacije sa nacionalnim udruženjima mladih istraživača i produbljivanje saradnje sa institucialnim partenrima Eurodoca, a pre svega sa Evropskom komisijom.

Narednu Eurodoc konferenciju i godišnju skupštinu, EURODOC’14, organizovće DOSz (Doktoranduszok Orszagos Szovetsege ) u Budimpešti, Mađarska.

Press Release u Word formatu mozete skinuti sa sledećeg linkaEurodoc conference and AGM 2013 Lisabon – press release 

Za dodatne informacije možete se obratiti: Slobodan Radičev 063 585 136 office@doktoranti.org.rs

This entry was posted in Vesti. Bookmark the permalink.